Tuesday 20 December 2011

Gazimağusa Belediye Binası Docomomo Türkiye


Gazimağusa Belediye Binası (Famagusta Municipality Hall), an important building in the Modern history of Cyprus, was presented by myself (the poster designed with Devrim Yücel Besim) in the recent Docomomo Türkiye event in the University of Mersin.
The building is especially important, as according to our research, it is one of the first implemented buildings which is a product of an architectural competition in the Modern history of Cyprus. Below is the information related to the event (in Turkish).


Modernizmin Yerel Açılımları - VII. Modern Mimari Proje Sunumları ve Sergisi’ nde Kuzey Kıbrıs’ tan Modern yapılar da vardı.

Dr. Devrim Yücel Besim, Dr. Hacer Başarır (Doğu Akdeniz Üniversitesi, İç Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi) ve Yük. Müh. Mimar Ayer Kaşif, 16-18 Aralık 2011 tarihlerinde Mersin Üniversitesi’ nde düzenlenen VII. Do.co.mo.mo.tr Proje Sunum ve Sergisi’ nde yer aldılar.

Kuzey Kıbrıs’ taki modern mimari örneklerin ele alındığı üç poster yaklaşık 70 farklı proje ile birlikte sergilendi. Sunulan ilk iki bildiri Kuzey Kıbrıs’ tan önemli yönetim yapıları olan Lefkoşa’ daki Meclis Binası ve Gazimağusa’daki Belediye binasıydı. Konut türlerine örnek olarak ise Kaşif apartmanı projesi, iç mimar Mücessem Öder tarafından sunuldu.
DOCOMOMO (DOcumentation and COnservation of Buildings, Sites and Neighborhoods of the MOdern MOvement) Türkiye çalışma grubunun organize ettiği ve her yıl tekrarlanan etkinliklerde, erken 20. yüzyıldan yaklaşık 1970’lere kadar devam eden süreçte üretilmiş olan modern mimarlık örnekleri görsel ve yazılı belgelerle tanıtılmaktadır. Kurumun asıl amacı, Modern mimarlığının bugüne kadar belgelenememiş olan örneklerine, özellikle de Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük kentler dışındaki üretime dikkat çekmesi ve oluşacak yeni bakış açılarıyla dönem mimarlığının yeniden yorumlanacağı bir tartışma ortamı yaratılmasıdır.
Geçen yıl Eskişehir’ de düzenlenen etkinlikte yine Dr. Devrim Yücel Besim, Dr. Hacer Başarır ve Yük. Müh. Mimar Ayer Kaşif, Kuzey Kıbrıs’ ı temsilen Atatürk Kültür Merkezi ve Çıkartma Anıtı projeleriyle yer almışlardı.

No comments: